Начало / Новини / Словения бе домакин на третия международен тематичен семинар за домашния грижи
Словения бе домакин на третия международен тематичен семинар за домашния грижи ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 20 Юни 2017 14:14

 

 

Повече от 100 участника присъстваха на 2-дневен международен тематичен семинар на проекта HoCare, който се проведе в Любляна и Лития (Словения) между 7 и 8 юни 2017 г., организиран от Центъра за развитие на сърцето на Словения. Фокусът на семинара бе поставен върху по-бързото внедряване на новаторски решения за домашно ползване с помощта на подход с четириъгълна спирала. Освен партньорите по проекта и заинтересованите страни от България, Кипър, Чехия, Унгария, Литва, Португалия и Румъния, много от словенските актьори от областта на иновативните решения за домашни грижи присъстваха на събитието.

 

По време на семинарите бяха разгледани следните теми:

Работният семинар в Словения бе трети пореден тематичен семинар на HoCare, който се фокусира върху конкретна тематика. Първи и втори тематичен семинар се състоя в Мадейра и Будапеща. Повече от 260 участника от бизнеса, изследователските институции, държавните органи и представители на крайните потребители присъстваха на трите тематични семинара. В рамките на HoCare партньори от осем горепосочени европейски държави си сътрудничат с цел разработване на препоръки и планове за действие за създаване на иновативни решения и услуги в областта на домашното обслужване.

Като добрата практика на Словения бе представена нова услуга E-Care в тематичния семинар на Telekom Slovenije, доставчик на комуникационни услуги в Словения. Петер Пустатичник и Сузана Лебен от Telekom Slovenije обясниха, че електронната грижа е модулно решение, което ефективно подкрепя качеството на живот на възрастни хора, хора с увреждания, хронични заболявания и лица с деменция за по-независим престой в дома си. Услугата помага да се предотврати преждевременното напускане на институционалната грижа.

Представяне на електронната грижа Представители на национални обществени органи и институции присъстваха на събитието в Telekom Slovenije в Любляна на първия ден и участваха в дискусията за домашните грижи в Словения: Андрея Чрнак Меглич от кабинета на словенския премиер Татяна Бузети от Министерството на здравеопазването Давор Домнкуш от Министерството на труда, семейството, социалните въпроси и равните възможности, Мариян Сушей от Института за здравно осигуряване на Словения и Доминика Орози от Университетския медицински център Любляна. На втория ден събитието се състоя в Лития, модерирана от Ладея Година Кошир и Игор Кошър. Директор на Центъра за развитие на сърцето на Словения Александра Градишек и кмет на община Лития Франци Рокавек приветства участниците в Междугенерационния център Šmelc. Весна Долникова от Факултета по обществени науки, Питър Пустатичник от Telekom Slovenije, Вида Лукач от Дом за възрастни хора Tisje и Саймън Ренер от Института Орели участваха в дискусията за достъпността до качествени услуги на домашния грижи.

 HoCare project is carried out under the Interreg Europe programme financed by the European Regional Development Fund. 

 

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови