Начало / Новини / Сдружение „Бизнес Агенция” работи по проект за интеграция на имигранти във Варна
Сдружение „Бизнес Агенция” работи по проект за интеграция на имигранти във Варна ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 07 Януари 2015 10:44

Сдружение "Бизнес Агенция" работи по  проект  "Уан-стоп-шоп услуги за устойчива интеграция на ГТД във Варна" по компонент „Осигуряване на устойчивост и подкрепа за функционирането на съществуващите информационни центрове за имигранти – граждани на трети държави”, който е на стойност 115 934,56 лв. - финансиране от ЕИФ - 86 950,92 лв. и

национално съфинансиране - 28 983,64 лв.

Съкращението ГТД означава "граждани на трети държави", които не са граждани на държави – членки на ЕС, ЕИП и конфедерация Швейцария. Такива имигранти във Варна са предимно от Руската Федерация и Украйна. Проектът е четвърти за сдружението, като услугите, които избраните 160 имигранти ще получат включват консултантска помощ, свързана с тяхната интеграция в България, правни консултации в областите: пребиваване и местожителство в България, придобиване и продажба на имоти в България, регистриране на юридически лица в България.

Проектът е финансиран от ЕС по интегрирана схема за внедряване на общите основни принципи на политика за интеграция на имигранти в ЕС и подпомагане провеждането на последователна и трайна политика за гарантиране правата на имигрантите и осигуряване на тяхната успешна интеграция в българското общество.

Подготвени експерти ще отговарят на въпроси на имигрантите относно стартиране на нов бизнес; професионално обучение и образование; гражданска ориентация и работа с институции. Опитът от предишните проекти показа, че имигрантите  имат нужда от ориентация в политическите аспекти на съвременна България. Затова настоящият проект предвижда организиране на групови срещи-дискусии с независим политолог, работил като експерт по предишни проекти и познаващ отлично гражданите на трети държави и методите на работа с тях. Той ще разяснява структурата на политическата система в България и ще ги ориентира в избирателната система, историята на партиите и местното самоуправление. 

До края на юни, когато свършва проекта, се предвижда още и провеждане на четири кръгли маси под обща тема "Имигрантите като целева група на регионални политики, чувствителни към тяхната култура" с участието на представители на регионалните власти и институции, неправителствени организации и др. Голям интерес представляват екскурзиите до културно-исторически и природни забележителности във Варна и региона, практически работилници по български бит и култура - местни занаяти - художествена керамика, българска кухня и български народни танци.

Предстои и инсталирането на информационен киоск на територията на "Служба миграция" или на друго място с голям трафик на имигранти според препоръка на службата.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови