Начало / Новини / Проведе се международна GOPP сесия по проект КЛАУД
Проведе се международна GOPP сесия по проект КЛАУД ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 09 Декември 2013 15:16

 

В началото на декември в Белград се проведе среща на Управителен комитет и Техническия борд  по проект “КЛАУД – ориентиране на клъстерите към съвременни технологии и модел за съвместно развитие”. На нея се дискутираха първи резултати и впечатления от проведенияCluster mapping and benchmarking”.  Обсъдиха се бъдещи действия и възможност за общи проекти.

Goal Oriented Objective Planning (GOPP) е метод за планиране и управление на проект, който насърчава участието, планирането и анализирането на целия проект чрез серия от семинари. Техниката изисква заинтересованите страни да определят приоритети и план за изпълнение и мониторинг. Основният резултат от сесия GOPP е матрица на планиране на проекта, която заинтересованите страни изграждат заедно. Целта на GOPP е да събере всички заинтересовани страни, да анализира проблемите, да потърсят решение и планират изпълнение на дейностите.

Методът GOPP се основава на концепцията наречена "логическата рамка", първоначално разработена през 1960 от USAID (Американска агенция за международно развитие) и след това допълнително сработен от Федерална република Германия през 80-те и 90-те години.

GOPP се използва при подготовката и изпълнението на проекти по целия свят.

Всъщност подходът "логическа рамка" е повсеместен и познат компонент в много други видове планове.

По време на срещата на управителния комитет се дискутираха също финансовият мениджмънт на проекта, отчитането, промени в бюджета и планиране на следващи дейности,

По време на международната GOPP сесия всички партньори представиха изготвените от тях матрици и дискутираха основните проблеми на всички, включени в проекта клъстери. Г-н Андреа Ганзароли от Миланския университет показа резултатите от изследването на данните от попълнените въпросници. Домакините от Белградската търговска камара разказаха за проведения от тях т. нар. „изследователски коктейл”.

Предстоящите събития са – консултативен комитет, проучвателни коктейли и следващи конференции в Сараево и Албания

Карта на клъстерите, включени в проекта

 

 

 Линк къмелектронен сайт на проекта: http://www.see-project-cloud.eu/

 


 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови